رمزارز یا ارزدیجیتال چیست؟ - هر آنچه که در خصوص رمزارزها باید بدانیم!
نااریب زمان تقریبی مطالعه 3 دقیقهدر این مطلب از مجله کریپتو قصد داریم به ماهیت رمزارز ها، این که از کجا آمده اند و تکنولوژی آن ها بپردازیم.
رمزارز یا ارزدیجیتال در واقع یک دارایی مجازی یا دیجیتالی است که به کمک رمزنگاری، ایمن شده و تقریبا امکان جعل یا دوبار خرج کردن آن وجود ندارد. بسیاری از رمزارز ها، شبکههای غیر متمرکزی هستند که بر اساس تکنولوژی بلاکچین طراحی شده اند. تکنولوژی بلاک چین توسط شبکهای از کامپیوتر های غیر متمرکز، اجرا میشود. یکی از ویژگیهای مهم رمزارزها این است که توسط هیچ مقام مرکزی (مانند بانکهای مرکزی یا دولت ها) ایجاد نشدهاند و در نتیجه، در برابر مداخله یا دستکاری دولت ها مصون هستند.
در این مطلب از مجله کریپتو قصد داریم به ماهیت رمزارز ها، این که از کجا آمده اند و تکنولوژی آن ها بپردازیم. قبل از شروع این مطلب بهتر است مطالب زیر را بخوانید تا با مفاهیم کاربردی در زمینه کریپتو آشنایی داشته باشید:
- پایگاه داده توزیع شده چیست؟
- تفاوت بین پایگاه داده متمرکز و پایگاه داده توزیع شده
- بلاکچین چگونه کار میکند؟
- آناتومی بلاکچین
نکات کلیدی
- رمزارز در واقع شکلی از دارایی دیجیتال مبتنی بر شبکه است که میان تعداد بسیار زیادی از کامپیوترها توزیع شده است. این ساختار غیر متمرکز سبب شده است تا هیچ دولت یا مقام مرکزی نتواند توزیع و یا ارزش رمزارزها را کنترل کند.
- کارشناسان بر این باورند که بلاکچین و تکنولوژیهای وابسته آن میتوانند بسیاری از ساختارهای موجود، از جمله ساختارهای مالی، حقوقی و صنایع را دگرگون کنند.
- انتقال ارزانتر و سریعتر پول و همچنین وابستگی رمزارز ها به سیستمهای غیر متمرکز، از جمله مهم ترین ویژگی های مثبت ارزهای دیجیتال محسوب میشوند.
- از معایب رمزارز ها میتوان به نوسانات شدید قیمت، مصرف بالای انرژی برای ماینینگ یا استخراج آن ها و همچنین عدم نظارت بر استفاده از این منابع مالی در فعالیتهای مجرمانه، اشاره کرد.
رمزارز چیست؟
رمزارزها داراییهای دیجیتال یا مجازی هستند که به کمک سیستمهای رمزنگاری محافظت میشوند. سیستمهای رمزنگاری میتوانند بدون نیاز به واسطههای شخص ثالث، امنیت پرداختهای آنلاین را تضمین کنند. واژه "کریپتو" به الگوریتم ها و تکنیکهای متنوع رمزگذاری اشاره میکند که امنیت داراییهای آنلاین را تضمین میکنند. به طور تخصصی این تکنیک ها شامل رمزنگاری منحنی بیضوی، جفت کلیدهای عمومی-خصوصی و توابع هش میشوند.
شما میتوانید رمزارز ها را استخراج کرده و یا آن ها را از صرافیهای کریپتو خریداری کنید. با این حال، تمام سایتهای تجارت الکترونیکی، امکان خرید یا استفاده از ارزهای دیجیتال را فراهم نمیکنند. در واقع، حتی ارزهای دیجیتال معروفی همچون بیت کوین، به ندرت برای معاملات رایج استفاده میشوند. با این حال، افزایش سرسام آور ارزش رمزارز ها، آن ها را به ابزار معاملاتی بسیار محبوبی در دنیا تبدیل کرده است. در سطح محدود، برخی از رمزارز ها برای انتقال سرمایه در سطح برون مرزی نیز استفاده میشوند.
مختصری درباره تکنولوژی بلاکچین
عملکرد بیتکوین و سایر رمزارزها، به تکنولوژی بلاکچین وابسته است. همانطور که از نامش پیداست، رشتهای از بلاکهای مرتبط، بلاکچین(Blockchain) یا زنجیره بلاک ها را تشکیل می دهد. هر بلاک شامل مجموعهای از تراکنشهای مختلف است که توسط هر یک از دستگاه های متصل به شبکه، به صورت جداگانه تایید شدهاند. هر یک از بلاکهای جدید پیش از ثبت در شبکه، باید توسط اکثریت دستگاه های متصل به شبکه تایید شود. بدین ترتیب، جعل تراکنش ها در این فرایند تقریبا غیر ممکن است. محتوای بلاکهای آنلاین باید مورد تایید تمام دستگاه های شبکه و الگوریتمهای مربوطه باشد. برای درک بهتر مفهوم بلاکچین پیشنهاد میکنیم مطلب «آناتومی بلاکچین» را بخوانید.
متخصصان بر این باور هستند که فناوری بلاکچین میتواند به صنایع مختلف، از جمله زنجیره تامین، فرایند هایی مانند رای گیری آنلاین و موارد مشابه دیگر، خدمت کنند. موسسات مالی شناخته شده، از جمله موسسه جی پی مورگان ( نیز در حال حاضر مشغول انجام آزمایش هایی بر روی تکنولوژی بلاکچین هستند تا با کمک بهبود فرایند پرداخت، هزینه تراکنش ها را به حداقل برسانند.
انواع رمزارزها
بیت کوین محبوبترین و با ارزش ترین رمزارز موجود در بازار کریپتو است. حتما بار ها داستان شخصی ناشناس با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین را شنیدهاید که بیت کوین را در سال 2008 میلادی از طریق وایت پیپر به دنیا معرفی کرده است. حالا پس از تقریبا دو دهه، هزاران نوع مختلف از ارز دیجیتال را در بازار میبینیم. هر یک از رمزارزها، ادعا میکنند که مشخصات و عملکرد متفاوتی دارند. به عنوان مثال، اتریوم خود را به عنوان سوختی برای قراردادهای هوشمند معرفی میکند. ریپل توسط بانک ها و به منظور تسهیل انتقال دارایی ها میان مناطق جغرافیایی مختلف، استفاده میشود.
بیت کوین، که در سال 2009 در دسترس عموم قرار گرفت، همچنان به عنوان یکی از رایج ترین و پرمعامله ترین ارزهای دیجیتال شناخته میشود. تا نوامبر سال 2021، بیش از 18.8 میلیون بیتکوین با ارزش کلی 1.2 تریلیون دلار در بازار معامله شد. این در حالی است که به طور کلی، تنها 21 میلیون بیت کوین در بازار وجود دارد.
با توجه به موفقیت بیت کوین، سایر رمز ارزها، که تحت عنوان آلتکوین نیز شناخته میشوند، به بازار معرفی شدند. برخی از این رمزارزها در واقع زیرشاخههای بیت کوین هستند. دیگر رمزارز ها نیز به شکلی کاملا مستقل از بیت کوین ها خلق شدهاند. در این میان میتوان به Solana، Litecoin، Ethereum ، Cardano و EOS اشاره کرد. تا نوامبر 2021، ارزش تمامی رمزارزهای موجود در بازار به بیش از 2.1 تریلیون دلار رسید. بیت کوین 41 درصد از این ارزش بازار کلی را تشکیل میدادند.
آیا رمزارزها قانونی هستند؟
ارزهای مرجع (که تحت عنوان ارزهای فیات شناخته میشوند) تمام قدرت خود را به عنوان ابزار معاملاتی، مدیون دولت ها یا نهادهای مالی هستند. به عنوان مثال، هر یک اسکناس یک دلاری، توسط سیستم ذخیره فدرال بانک مرکزی آمریکا، پشتیبانی میشود.
این در حالی است که رمزارزها توسط هیچ سازمان دولتی یا خصوصی پشتیبانی نمیشوند. بنابراین، اثبات وضعیت حقوقی آن ها در حوزههای قضایی مالی در جهان، دشوار است. این در حالی است که رمزارزها به شکل گستردهای، ورای زیرساختهای مالی موجود، مورد استفاده قرار میگیرند. شرایط حقوقی رمزارزها بدون شک بر روی استفاده از آن ها در تراکنش ها و معاملات روزمره، اثر منفی گذاشته است. در ژوئن 2019 گروه ویژه اقدام مالی (FATF) پیشنهاد داد معاملات رمزارز ها مشمول الزامات قانونی این نهاد و انطباق با AML گردند.
رمز ارزها در کشورهای مختلف جهان
از دسامبر 2021، السالوادور تنها کشوری در جهان بود که بیت کوین را به عنوان یک ارز قانونی برای تراکنشهای پولی، به رسمیت شناخت. در سایر نقاط جهان، مقررات معامله ارزهای دیجیتال با توجه به قوانین کشور و حوزههای قضایی، متغیر است. به عنوان مثال، خدمات پرداختی در کشور ژاپن، بیت کوین را به عنوان یک دارایی قانونی پذیرفته است. این بدان معناست که تراکنشهای مرتبط با رمزارزها در این کشور مشمول قوانین مالی ژاپن میشوند و صرافی ها موظف هستند که اطلاعات مشتریان و ارتباطات موجود در شبکههای تراکنش بانکی را ثبت و ضبط کنند. چین استخراج ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کرده اما به تازگی و پس از ممنوعیت های چند ماهه گذشته، خرید و فروش رمزارز ها را قانونی قلمداد کرده است. هند نیز مشغول ایجاد ساختاری برای معاملات رمزارزها میباشد.
معامله ارزهای دیجیتال در اتحادیه اروپا قانونی است. ارزهای دیجیتال در اروپا باید تحت عنوان ابزار مالی گزارش شوند. در ژوئن 2021، کمیسیون اروپا مقررات بازارهای وابسته به ارزهای دیجیتال (Mica) را منتشر کرد. این مقررات برای شرکت ها و معامله گرانی که سرویسهای مالی مبتنی بر ارزهای دیجیتال ارائه میدهند، چارچوب و قوانین خاصی را مشخص میکند. در آمریکا، که بزرگترین و پیچیده ترین بازار مالی در جهان است، مشتقات رمزارز ها، مانند معاملات آتی بیتکوین، به بورس کالای شیکاگو وارد شدهاند. البته کمیسیون بورس و اوراق بهادار، بیت کوین و اتریوم را به عنوان اوراق بهادار، به رسمیت نمیشناسد.
در ایران نیز خرید و فروش و نگه داری رمزارز ها غیرقانونی نیست و شما میتوانید از طریق صرافی های داخلی و با احراز هویت کامل، اقدام به معامله و خرید و فروش کنید. اما استخراج رمزارز در ایران ملزم به اخذ مجوز است و درصورتی که بدون مجوز فعالیتی مبنی بر استخراج کریپتو صورت گیرد، غیر قانونی محسوب میشود.
برای آشنایی با دریافت مجوز ماینینگ در ایران بر روی این لینک کلیک کنید.
برای مشاهده آخرین اخبار مربوط به قوانین رمزارز ها بر روی این لینک کلیک کنید.
مالیات معامله ارز دیجیتال
باید توجه داشته باشید که اگرچه رمزارز ها به عنوان شکلی از پول در نظر گرفته میشوند، اما خدمات درآمد داخلی (IRS) در آمریکا آن ها را به عنوان یک دارایی مالی یا سرمایه نیز به رسمیت میشناسد. بدین ترتیب، مشابه با سایر سرمایه گذاری ها، در صورت کسب سود در خرید یا معامله رمزارز ها، افراد موظف به پرداخت مالیات سود دریافتی خود هستند. در می 2021، وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد معامله گران برای معامله های ارزهای دیجیتال با ارزش بیش از 10 هزار دلار، موظف به گزارش سود یا زیان صورت گرفته و پرداخت مالیات خواهند بود. شیوه گزارش و پرداخت مالیات (مثلا محاسبه مالیات بر سود سرمایه یا صرفا درآمد عادی) به مدت زمانی که پرداخت کنندگان مالیات، رمزارزها را نگه داشتهاند، بستگی دارد.
برای مشاهده آخرین اخبار مالیات ارز های دیجیتال بر روی این لینک کلیک کنید.
مزایا و معایب رمزارز ها
رمزارزها با هدف ایجاد انقلابی در زیر ساختهای مالی معرفی شدند و مانند هر انقلابی، این تغییر نیز مزایا و معایبی را به همراه دارد. در حال حاضر، تفاوت بسیار زیادی میان پیش بینی ها در خصوص استفاده از سیستمهای غیر متمرکز رمزارزها و پیاده سازی تجربی آن ها در بازار وجود دارد. در ادامه به مرور برخی از مزایا و معایب ارزهای دیجیتال خواهیم پرداخت.
مزایای ارز های دیجیتال
- رمزارز ها یک الگوی جدید و غیر متمرکز مالی را ارائه میکنند. در این سیستم، به واسطههای متمرکز مانند بانک ها و موسسات مالی برای ایجاد اعتماد و نظارت بر تراکنش ها نیازی نیست. بدین ترتیب، سیستمهای مبتنی بر رمزارزها به یک نقطه قدرت خاص (مثلا یک بانک بزرگ) وابسته نیستند. در نتیجه، بحرانهای مالی موجود در دنیا (مانند آنچه که در سال 2008 در نظام مالی آمریکا رخ داد) خطری را متوجه رمزارزها نمیکنند.
- رمزارزها تسهیل انتقال مستقیم وجوه میان طرفین را بدون نیاز به شخص ثالث (از جمله بانک یا شرکت کارت اعتباری) تضمین میکنند. چنین انتقالهای غیرمتمرکزی با کمک کلیدهای عمومی و خصوصی و شکلهای مختلفی از سیستمهای تشویقی (مانند اثبات سهام و یا اصالت تراکنش) تضمین میشوند.
- از آنجایی که رمزارزها از واسطههای شخص ثالث استفاده نمیکنند، انتقال آن ها سریعتر صورت میگیرد. وامهای فوری در سیستمهای مالی غیر متمرکز، مثال خوبی از چنین مواردی هستند. این وام ها بدون نیاز به وثیقه پردازش میشوند و انتقال آن ها تنها در کسری از ثانیه امکان پذیر است.
- سرمایهگذاری در رمزارزها میتواند سودآور باشد. ارزش بازار ارزهای دیجیتال تنها در طی یک دهه گذشته افزایش بسیار زیادی را تجربه کرده و در مقطعی به حدود 2 تریلیون دلار رسیده است.
- در حال حاضر نظامهای اقتصادی مشغول آزمایش یکی از مهم ترین و پرکاربرد ترین ویژگی رمزارزها در جهان هستند. در حال حاضر رمزارز ها، مانند بیت کوین، نقش یک واسطه در انتقال وجه به کشورهای مختلف را ایفا میکنند. در این فرایند ارز فیات در کشور مبدا به بیتکوین یا هر رمزارز دیگری تبدیل میشود و سپس در اندک زمانی به کشور مقصد منتقل میشود تا در آن جا بار دیگر به ارز فیات رایج تبدیل گردد. این روش فرایند انتقال پول را تسهیل میکند.
معایب ارز های دیجیتال
- اگرچه رمزارزها مدعی هستند که شکل ناشناسی از تراکنش ها هستند، اما در واقع امکان ردگیری آن ها وجود دارد. هر تراکنش رمزارز یک ردپای دیجیتالی از خود به جای میگذارد و اداره تحقیقات فدرال (FBI) میتواند آن را رمزگشایی کند. این امر امکان ردیابی تراکنشهای مالی شهروندان عادی را برای مقامات فدرال و دیگر دولت ها فراهم میکند.
- رمزارزها ابزاری محبوب در میان مجرمان هستند. آن ها میتوانند با کمک این ابزار مالی، فعالیتهای شرورانه ای مانند پولشویی و خرید اقلام غیر قانونی را به راحتی به انجام برسانند. به عنوان مثال، Dread Pirate Roberts بازاری غیر قانونی را با کمک رمزارز ها، برای فروش مواد مخدر در فضای وب اداره میکرد. رمزارزها همچنین ابزار مالی مورد علاقه هکر ها محسوب می شوند.
- اگر بخواهیم طبق اصول صحبت کنیم؛ ارزهای رمزنگاری شده غیر متمرکز هستند و عادلانه است که ثروت ناشی از نگهداری آن ها در میان افراد شبکه بلاکچین توزیع شود. در واقعیت اما، مالکیت ارزهای دیجیتال بسیار متمرکز است. به عنوان مثال، یک مطالعه در MIT نشان داده است که 11000 سرمایه گذار در دنیا، بیش از 45 درصد از ارزش بازار بیت کوین ها را در اختیار دارند.
- یکی از مزایای رمزارزها این است که تمام افراد جهان با کمک اینترنت و ارتباط با فضای وب، میتوانند آن ها را استخراج کنند. با این حال، استخراج رمزارز های محبوب به انرژی و زیرساختهای قابل توجهی احتیاج دارد. قیمت بالای انرژی و همچنین غیر قابل پیش بینی بودن فرایند استخراج، این فرایند را در انحصار شرکتهای بزرگی با درآمدهای میلیارد دلاری قرار داده است. بر اساس مطالعات دانشگاه MIT، 90 درصد از گنجایش ماینینگ بازارهای جهان توسط تنها ده درصد از ماینر های فعال تامین میشود.
- اگرچه بلاکچین رمزارزها بسیار امن است، اما سایر مخازن نگهداری رمزارزها مانند صرافی های کریپتو و کیف پول ها ممکن است به راحتی هک شوند. بسیاری از صرافی ها و کیف پول ها در طول سالهای اخیر هک شده اند و گاهی ارزهای دیجیتال با ارزش میلیون ها دلار به سرقت رفته اند.
- ارزهای معامله شده در بازارهای عمومی نوسانات بسیار شدید قیمتی دارند. بیت کوین در بازه زمانی کوتاهی افزایش و یا افت شدید قیمت را تجربه کرده است. به عنوان مثال، در دسامبر 2017 ارزش این ارز 17738 دلار بود و در ماههای بعد، این ارزش به 7575 دلار کاهش یافت.
سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال و یا ارزهای مشابه، ریسک بسیار زیادی دارد و این مطلب هیچ گونه توصیه یا دستورالعملی را برای سرمایه گذاری در بازارهای ارز دیجیتال و یا هر نوع بازار مشابه، ارائه نمی کند. از آنجایی که موقعیت افراد با یکدیگر متفاوت است، بهتر است قبل از هر نوع تصمیم گیری مالی مهمی، ابتدا با یک فرد متخصص و واجد الشرایط مشورت کنید. این وب سایت صحت یا به روز بودن اطلاعات ارائه شده در این مطلب را تضمین نمی کند.
در آخر پیشنهاد میکنیم قبل از هر گونه سرمایه گذاری بر روی ارز های دیجیتال مطلب «آنچه قبل از سرمایهگذاری در رمزارزها باید بدانید» را در مجله کریپتو بخوانید.
F.A.Q
سوالات متداول
-
رمزارز یا ارزدیجیتال چیست؟ - تعریف ارزدیجیتال به زبان ساده
رمزارزها داراییهای دیجیتال و سیستمهای غیر متمرکزی هستند که امکان انجام تراکنشهای آنلاین و امن را فراهم میکنند.
-
چگونه میتوانیم ارزدیجیتال بدست آوریم؟
هر فردی میتواند با خرید رمزارزها از صرافیهای معتبر ارزهای دیجیتال، مانند نوبیتکس در این بازار سرمایه گذاری کند. یکی دیگر از راههای محبوب برای سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال، سرمایه گذاری بر روی مشتقات مالی از جمله CMEهای بیت کوین و یا سایر ابزار مالی موجود در بازار، از جمله Bitcoin trusts وBitcoin ETF ها است.
-
رمزارزها چه هدفی را در بازار دنبال میکنند؟
رمزارزها در واقع شکل جدیدی از پول هستند. آن ها میتوانند معماری ساختارهای مالی موجود را به گونه ای تغییر دهند که تراکنش ها سریع تر و ارزان تر شوند. تکنولوژی و معماری غیر متمرکز موجود در سیستم رمزارزها میتواند زمینه لازم برای اجرای تراکنشهای مالی را، به صورت مستقل از موسسات مالی واسطه، فراهم کند.
-
آیا میتوان رمزارز تولید کرد؟
رمزارزها توسط سیستمهای ماینینگ استخراج میشوند. به عنوان مثال، بیت کوین ها توسط ماینرهای بیت کوین استخراج میشوند. این فرایند شامل نصب برنامه ای است که تاریخچه ای کامل از تراکنش هایی شبکه را در خود جای داده است. اگرچه همه افراد میتوانند با کمک یک کامپیوتر و شبکه اینترنت رمزارز استخراج کنند اما هزینه بالای انرژی و همچنین نیاز به زیرساختهای محاسباتی پیشرفته، عملا انجام این کار را برای افراد معمولی غیر ممکن کرده است. تنها شرکتهای بزرگ صنعتی امکان استخراج رمزارزها را دارند.
اگر به دنبال درآمدزایی از طریق استخراج کریپتو هستید بر روی این لینک کلیک کنید. -
کدام یک از ارز های دیجیتال بسیار محبوب هستند؟
بیت کوین را میتوان محبوب ترین رمزارز موجود در بازار دانست. پس از آن رمزارزهایی مانند اتریوم، باینس کوین، سولانا و کاردانو از جمله رمزارزهای محبوب در بازار هستند.
-
آیا رمزارزها اوراق بهادار محسوب میشوند؟
بر اساس نظر SEC، بیت کوین و اتریوم، دو رمزارز برتر از نظر بازار، اوراق بهادار محسوب نمی شوند. در مورد سایر رمزارزهای موجود در بازار نیز اظهار نظر خاصی وجود ندارد.
دیدگاه ها (0 دیدگاه)
نقد و بررسی صرافی تبدیل – Tabdeal Exchange Review
در این مطلب صرافی بین از مجله کریپتو قصد داریم صرافی تبدیل را بررسی کنیم.
صرافی بین 2 0
چگونه در صرافی کوکوین حساب باز کنیم؟ - 4 قدم ساده برای ثبت نام در Kucoin
در این مطلب از مجله نااریب قصد داریم، نحوه بازکردن حساب در صرافی کوکوین را به شما آموزش دهیم.
صرافی بین 1 0
نوبیتکس به روزرسانی شد – به روز رسانی نقد و بررسی صرافی نوبیتکس
همین که صرافی نوبیتکس به روز رسانی شد؛ صرافیبین هم هم مطلب نقد و بررسی نوبیتکس را به روز کرد.
صرافی بین 1 1
نقد و بررسی صرافیکوکوین – Kucoin Exchange
در این مطلب از مجله کریپتو، ما تیم صرافی بین قصد داریم تا صرافی کوکوین را مورد بررسی قرار دهیم.
صرافی بین 1 1
آموزش واریز به صرافی والکس
در این مطلب از مجله کریپتو، تیم صرافی بین به آموزش واریز رمزارزی و تومانی در صرافی والکس پرداخته.
صرافی بین 0 1
فعالان حوزه کریپتو، نااریب یک خبر برای شما دارد! – دعوت به فعالیت در مجله کریپتو
نااریب از همه فعالان حوزه کریپتو دعوت به عمل میآورد تا با برند و نام خود به عنوان نویسنده در مجله کریپتو فعالیت داشته باشند.
نااریب 1 1
کارشناس بلومبرگ زنگ خطر را به صدا در می آورد: بیت کوین در معرض خطر سقوط بزرگ است - دلیل آن چیست؟
در حالی که گاوهای نر بیت کوین (BTC) سخت برای حفظ روند صعودی سال نو مبارزه میکنند، یکی از کارشناسان زنگ خطر را به صدا در میآورد.
نااریب 2 0
چرا نرخ لحظهای ارزدیجیتال مهم است؟ - معرفی صفحه نرخ لحظهای ارز های دیجیتال در نااریب
در این مطلب از مجله کریپتو قصد داریم امکانات سرویس نرخ لحظه ای کریپتو در نااریب را معرفی کنیم.
نااریب 0 1
مهم ترین رویداد های کریپتویی 2023 که باید دنبال کنید – معرفی بهترین رویداد های جهانی
در این مطلب از مجله کریپتو فهرستی از برترین رویدادهای کریپتویی، بلاکچین،NFT و متاورس را معرفی میکنیم.
نااریب 0 0
کیف پول کریپتو چیست؟
کیف پول کریپتو به کاربران کریپتو اجازه میدهد ارز های دیجیتال خود را ذخیره و بازیابی کنند.
نااریب 0 1
توکن غیر قابل تعویض یا غیر مثلی (NFT) چیست؟
در این مطلب از مجله کریپتو به توضیح NFT یا همان توکن غیرمثلی که یکی از پرکاربردترین قابلیت های بلاکچین است؛ خواهیم پرداخت.
نااریب 0 1