در این مطلب از مجله کریپتو قصد داریم انواع بلاکچین را معرفی کنیم.
در پی ظهور بیتکوین به عنوان اولین فناوری بلاکچین در جهان، شرکتها شروع به وارد کردن پروژههای بلاکچین خود به مرحله تولید شدند. نظرسنجی CIO Gartner در سال 2019 نشان میداد که انتظار میرود تا 60٪ از CIO ها تا سال 2022 بلاکچین راه اندازی کنند، اما تنها 5٪ آن ها این کار را سرنوشت ساز میدانند. بهرحال با موفقیت بیتکوین و سایر رمزارز ها، این نگرش در حال تغییر است، سرمایهگذاران تقاضای پاسخگویی زنجیره تامین را دارند و میان افزار ها توسعه یافته است. در این مطلب از مجله کریپتو قصد داریم انواع بلاکچین را معرفی کنیم.
چند نوع بلاکچین وجود دارد؟
موارد استفاده متفاوت از بلاکچین نیاز به انواع مختلفی از این تکنولوژی دارد. در کل چهار نوع اصلی از شبکه بلاکچین وجود دارد:
هر یک از این سیستم های عامل مزایا، معایب و موارد استفاده ایده آل خود را دارند.
Espae Hong ،سرپرست موسسه تحقیقاتی بلاکچین CBDC میگوید: "در حالی که فناوری بلاکچین در پشت هر پروژه یکسان است، ممکن است انواع مختلف بلاکچین، کاربران نهایی متفاوتی داشته باشند." وی افزود: بلاکچین عمومی اکثریت مردم را به عنوان کاربران نهایی هدف قرار میدهد، اما بلاکچین خصوصی تنها برای کاربران دعوت شده و شبکه های آن ها طراحی شده است.
1. بلاکچین عمومی
طرز کارکردن با آن: اولین نوع فناوری بلاکچین، بلاکچین عمومی است. در این جا بود که رمزارز هایی مانند بیتکوین منشاء یافت و به عمومیت بخشیدن به فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) کمک کرد. این باعث از بین رفتن مشکلات متمرکز از جمله امنیت و شفافیت کمتر را برطرف میکند. DLT اطلاعات را در هیچ جایی ذخیره نمیکند، در عوض آن ها را در یک شبکه نظیر به نظیر توزیع میکند. ماهیت غیرمتمرکز آن نیاز به روشی برای تأیید صحت داده ها دارد. این روش یک الگوریتم توافقی است که به موجب آن اعضا در بلاکچین در مورد وضعیت فعلی دفتر کل به توافق میرسند. اثبات کار (PoW) و اثبات سهام (PoS) دو روش رایج توافق هستند.
مطالبی که میتواند در درک این مطلب کمک کننده باشد:
بلاکچین عمومی بدون محدودیت و بدون مجوز است و هرکسی که به اینترنت دسترسی دارد میتواند برای تبدیل شدن به عنوان یک نود یا گره بلاکچین مرجع به سیستم عامل بلاکچین وارد شود. این کاربر میتواند به سوابق گذشته و جاری دسترسی داشته باشد و روند استخراج را شروع کند، محاسبات پیچیدهای برای تأیید تراکنش ها و افزودن آن ها به دفتر کل استفاده میشود. هیچ پرونده یا تراکنش معتبری را نمیتوان در شبکه تغییر داد و هر استخراج کنندهای میتواند تراکنشها را تأیید کند، اشکالات را بیابد یا تغییراتی را پیشنهاد دهد زیرا کد های آن معمولاً منبع باز یا اوپن سورس(Open Source) است.
مزایای بلاکچین عمومی
یکی از مزایای بلاکچین عمومی این است که آن ها کاملاً مستقل از سازمانها هستند، بنابراین اگر سازمانی که آن را راه اندازی کرده است دیگر وجود نداشته باشد، مادامی که هنوز سیستمهایی وجود دارد که به آن متصل باشند، بلاکچین عمومی همچنان قادر به اجرا خواهد بود. جیمز گودفروی، مدیر ارشد Rouse، خاطرنشان کرد: "برخی از بلاکچینها کاربران را تشویق میکنند تا با دادن پاداش، قدرت کامپیوتر را در تأمین امنیت شبکه متعهد کنند."
یکی دیگر از مزایای بلاکچین عمومی، شفافیت شبکه است. تا زمانی که کاربران پروتکلها و روش های امنیتی را با جدیت دنبال میکنند، بلاکچین عمومی عمدتا امن است.
معایب بلاکچین عمومی
کندی شبکه میتواند یکی از معایب آن باشد و شرکت ها نمیتوانند دسترسی یا استفاده را محدود کنند. گودفروی میگوید، اگر هکر ها با 51 درصد یا بیشتر، از قدرت محاسباتی یک شبکه بلاکچین عمومی را بدست بیاورند، میتوانند آن را به طور یک جانبه تغییر دهند.
بلاکچین های عمومی نیز معیار خوبی ندارند. با پیوستن نود یا گره های بیشتر به شبکه، سرعت شبکه کندتر میشود.
موارد استفاده بلاکچین عمومی
متداولترین مورد استفاده برای بلاکچین عمومی استخراج و مبادله رمزارز هایی مانند بیتکوین است. با این حال، میتوان از آن برای ایجاد یک مدرک ثابت الکترونیکی با زنجیرهای از حسابرسی مانند اسناد رسمی الکترونیکی و مدارک و سوابق عمومی مالکیت اموال استفاده کرد.
این نوع بلاکچین برای سازمانهایی که بر پایه شفافیت و اعتماد ساخته شدهاند، مانند گروههای پشتیبانی اجتماعی یا سازمانهای غیر دولتی میتواند ایده آل باشد. به دلیل ماهیت عمومی شبکه، مشاغل خصوصی به احتمال زیاد میخواهند راه خود را روشن کنند.
2. بلاکچین خصوصی
طرز کارکردن با آن: شبکه بلاکچینی که در یک محیط محدود مانند شبکه بسته کار میکند یا تحت کنترل یک نهاد واحد است، یک بلاکچین خصوصی است. این در حالی است که مانند یک شبکه بلاکچین عمومی عمل میکند به این معنا که از اتصالات تک به تک و غیر متمرکز در این شبکه استفاده میشود، این نوع بلاکچین در مقیاس بسیار کوچکتر است. در بلاکچین های خصوصی به جای این که هرکسی بتواند به این شبکه بپیوندد و قدرت محاسباتی را ارائه دهد، معمولاً در یک شبکه کوچک در داخل یک شرکت یا سازمان اداره میشوند. آن ها همچنین به عنوان بلاکچین مجاز یا بلاکچین سازمانی نیز شناخته میشوند.
مزایای بلاکچین خصوصی
یک سازمان کنترل واحد سطوح مجوز، امنیت، مجوز ها و دسترسی را تعیین میکند. به عنوان مثال، سازمانی که شبکه بلاکچین خصوصی راهاندازی میکند، میتواند تعیین کند که کدام گره یا نود ها بتوانند داده ها را مشاهده، اضافه یا تغییر دهند. همچنین میتواند از دسترسی اشخاص ثالث به اطلاعات خاص جلوگیری کند.
گودفروی میگوید: "شما میتوانید بلاکچین خصوصی را به عنوان یک شبکه داخلی تصور کنید، در حالی که بلاکچین عمومی بیشتر شبیه اینترنت است."
از آن جا که تعداد آن ها محدود است، بلاکچین خصوصی میتواند بسیار سریع باشد و تراکنشها را بسیار سریعتر از بلاکچین عمومی انجام دهد.
معایب بلاکچین خصوصی
معایب بلاکچین خصوصی شامل این ادعای بحث برانگیز است که آن ها بلاکچین واقعی نیستند، زیرا فلسفه اصلی بلاکچین غیر متمرکز بودن است. دستیابی کامل به اعتماد به اطلاعات نیز دشوارتر است، زیرا نود های متمرکز در شبکه تعیین میکنند که چه چیزی معتبر و قابل دسترس باشد. تعداد کم نود یا گره ها همچنین میتواند به معنای امنیت کمتر نیز باشد. اگر چند گره متقلب پیدا شوند، روش اجماع در شبکه میتواند به خطر بیفتد.
برای اطلاعات بیشتر از طرز کار بلاکچین مطلب آناتومی بلاکچین را مطالعه کنید.
علاوه بر این، کد منبع یا سورس کد بلاکچین خصوصی اغلب اختصاصی و بسته است. یعنی کاربران نمیتوانند به طور مستقل به آن را بررسی و تأیید کنند؛ بنابراین این مساله میتواند به امنیت کمتری منجر شود. همچنین در بلاکچین چیزی به اسم گمنامی نیز وجود ندارد.
موارد استفاده بلاکچین خصوصی
سرعت بلاکچین های خصوصی، برای مواردی که بلاکچین نیاز به امنیت رمزنگاری دارد اما نهاد کنترلکننده نمیخواهد اطلاعات به دست عموم برسد ایده آل است.
گودفروی میگوید: "به عنوان مثال، شرکتها میتوانند از فناوری بلاکچین استفاده کنند در حالی که مزیت رقابتی خود را به اشخاص ثالث واگذار نکنند. آن ها میتوانند از بلاکچین خصوصی برای مدیریت مدارک خصوصی تجاری و حسابرسی استفاده کنند."
سایر موارد استفاده برای بلاکچین خصوصی شامل مدیریت زنجیره تامین، مالکیت دارایی و رایگیری داخلی است.
3. بلاکچین ترکیبی
طرز کارکردن با آن: گاهی اوقات، سازمانها هم خرما را میخواهند و هم خدا را. پس برای این خواسته از بلاکچین ترکیبی استفاده میکنند؛ نوعی فناوری بلاکچین که عناصر بلاکچین خصوصی و عمومی را با هم ترکیب میکند. این بلاکچین به سازمانها اجازه میدهد تا یک سیستم خصوصی و مبتنی بر مجوز را در کنار یک سیستم بدون مجوز عمومی ایجاد کنند و به آن ها اجازه کنترل این که چه افرادی میتوانند به داده های خاص ذخیره شده در بلاکچین دسترسی داشته باشند و چه دادههایی به صورت عمومی باز باشند را میدهد.
به طور معمول، معاملات و سوابق در یک بلاکچین ترکیبی، عمومی نمیشوند اما میشود در صورت نیاز، اجازه دسترسی به عنوان مثال به یک قرارداد هوشمند را گرفت. اطلاعات محرمانه در داخل شبکه نگهداری میشوند اما هنوز قابل تایید هستند. حتی اگر یک نهاد خصوصی مالک بلاکچین ترکیبی باشد، نمیتواند معاملات را تغییر دهد.
هنگامی که یک کاربر به بلاکچین ترکیبی میپیوندد، دسترسی کامل به شبکه را دارد. هویت کاربر در برابر سایر کاربران محافظت میشود، مگر این که آن ها در معاملهای مشترک شرکت کنند. در این وضعیت هویت آن ها برای طرف مقابل فاش میشود.
مزایای بلاکچین ترکیبی
یکی از مزایای بزرگ بلاکچین ترکیبی این است که چون در یک اکوسیستم بسته کار میکند، هکر های خارجی نمیتوانند به بالای 51 درصد در شبکه حمله کنند. همچنین در عین حافظت از حریم خصوصی، امکان برقراری ارتباط با اشخاص ثالث را نیز فراهم میکند. تراکنشها ارزان و سریع هستند و ظرفیتپذیری بهتری نسبت به یک شبکه بلاکچین عمومی ارائه میدهد.
معایب بلاکچین ترکیبی
این نوع بلاکچین به طور کامل شفاف نیست زیرا اطلاعات در آن میتوانند محافظت شوند. ارتقاء نیز میتواند یک چالش بزرگ باشد و همینطور هیچ انگیزهای برای همکاری یا مشارکت کاربران در شبکه وجود ندارد.
موارد استفاده بلاکچین ترکیبی
بلاکچین ترکیبی دارای چندین مورد استفاده قوی از جمله سرمایهگذاری است. شرکتها میتوانند از بلاکچین ترکیبی برای اجرای خصوصی سیستمها استفاده کنند اما اطلاعات خاصی مانند لیستها را به عموم نشان دهند. خرده فروشان نیز میتوانند فرآیند های خود را با بلاکچین ترکیبی ساده کنند و بازار های بسیار منظم مانند خدمات مالی نیز میتوانند از مزایای آن بهره ببرند.
به گفته گودفروی، پروندههای پزشکی را میتوان در یک بلاکچین ترکیبی ذخیره کرد. هیچ شخص ثالث تصادفی نیز نمیتواند این پرونده را مشاهده کند، اما کاربران میتوانند از طریق یک قرارداد هوشمند به اطلاعات خود دسترسی داشته باشند. دولت ها همچنین میتوانند از آن برای ذخیره خصوصی داده های شهروندان استفاده کنند اما اطلاعات را به طور ایمن بین موسسات به اشتراک بگذارند.
4. بلاکچین کنسرسیوم
طرز کارکردن با آن: چهارمین نوع از بلاکچین ها، بلاکچین کنسرسیوم است که به عنوان بلاکچین فدرال نیز شناخته میشود. این بلاکچین از نظر ویژگیهای خصوصی و عمومی شبیه به بلاکچین ترکیبی است. اما تفاوت در این است که چندین عضو سازمانی در یک شبکه غیر متمرکز همکاری میکنند. در اصل، بلاکچین کنسرسیوم یک بلاکچین خصوصی است که دسترسی محدودی به یک گروه خاص میدهد و خطرات ناشی از کنترل تنها یک نهاد بر روی یک بلاکچین خصوصی را از بین میبرد.
در بلاکچین کنسرسیوم، رویههای اجماع توسط گره یا نود های از پیش تعیین شده کنترل میشود. دارای یک گره یا نود اعتبارسنج است که تراکنشها را آغاز، دریافت و معتبر میکند. گره های عضو شبکه میتوانند معاملات را دریافت یا آغاز کنند.
مزایای بلاکچین کنسرسیوم
بلاکچین کنسرسیوم از امنیت، ظرفیتپذیری و کارآمدی بیشتر از یک شبکه بلاکچین عمومی برخوردار است. همانند بلاکچین خصوصی و ترکیبی، کنترل دسترسی را نیز ارائه میدهد.
معایب بلاکچین کنسرسیوم
بلاکچین کنسرسیوم شفافیت کمتری نسبت به بلاکچین عمومی دارد. اگر یک نود یا گره متقلب شناخته شود، همچنان میتواند به کار خود ادامه دهد، مقررات خود بلاکچین میتواند عملکرد شبکه را مختل کند.
موارد استفاده بلاکچین کنسرسیوم
بانکداری و پرداختها دو کاربرد برای این نوع بلاکچین هستند. بانکهای مختلف میتوانند با هم متحد شده و یک بلاکچین کنسرسیوم تشکیل دهند و تصمیم بگیرند که کدام گرهها معاملات را تأیید میکنند. سازمان های تحقیقاتی میتوانند مدل مشابهی را ایجاد کنند، مانند سازمانهایی که میخواهند غذا را ردیابی کنند. این بلاکچین برای زنجیرههای تامین، به ویژه کاربردهای غذایی و دارویی، کاملا مناسب است.
سخن پایانی درباره انواع بلاکچین
در حالی که این چهار نوع اصلی بلاکچین هستند، الگوریتمهای اجماعی نیز وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند. علاوه بر PoW و PoS، هرکسی که قصد راهاندازی شبکه را دارد، میخواهد انواع دیگر آن را نیز در سیستم عاملهای مختلف دیگر مانند Wave و Burstcoin در نظر بگیرد. به عنوان مثال، اثبات پیش فروش سهام به کاربران این امکان را میدهد که از استخراج، پول بدست آورند، بدون این که نود نیازی به استخراج داشته باشد. برای اثبات اهمیت هم از تراز و هم از معاملات برای تعیین اعتبار به هر کاربر استفاده میکند.
در نهایت، فناوری بلاکچین در حال محبوب شدن در بین سازمانها و مردم است و به سرعت در حال کسب حمایت سازمانی است. هر یک از این انواع بلاکچین دارای کاربرد خاص خود است که میتواند اعتماد و شفافیت را افزایش داده و ثبت بهتری از معاملات ایجاد کند.
دیدگاه ها (0 دیدگاه)
نقد و بررسی صرافی تبدیل – Tabdeal Exchange Review
در این مطلب صرافی بین از مجله کریپتو قصد داریم صرافی تبدیل را بررسی کنیم.
صرافی بین 2 0
چگونه در صرافی کوکوین حساب باز کنیم؟ - 4 قدم ساده برای ثبت نام در Kucoin
در این مطلب از مجله نااریب قصد داریم، نحوه بازکردن حساب در صرافی کوکوین را به شما آموزش دهیم.
صرافی بین 1 0
نوبیتکس به روزرسانی شد – به روز رسانی نقد و بررسی صرافی نوبیتکس
همین که صرافی نوبیتکس به روز رسانی شد؛ صرافیبین هم هم مطلب نقد و بررسی نوبیتکس را به روز کرد.
صرافی بین 1 1
نقد و بررسی صرافیکوکوین – Kucoin Exchange
در این مطلب از مجله کریپتو، ما تیم صرافی بین قصد داریم تا صرافی کوکوین را مورد بررسی قرار دهیم.
صرافی بین 1 1
آموزش واریز به صرافی والکس
در این مطلب از مجله کریپتو، تیم صرافی بین به آموزش واریز رمزارزی و تومانی در صرافی والکس پرداخته.
صرافی بین 0 1
فعالان حوزه کریپتو، نااریب یک خبر برای شما دارد! – دعوت به فعالیت در مجله کریپتو
نااریب از همه فعالان حوزه کریپتو دعوت به عمل میآورد تا با برند و نام خود به عنوان نویسنده در مجله کریپتو فعالیت داشته باشند.
نااریب 1 1
کارشناس بلومبرگ زنگ خطر را به صدا در می آورد: بیت کوین در معرض خطر سقوط بزرگ است - دلیل آن چیست؟
در حالی که گاوهای نر بیت کوین (BTC) سخت برای حفظ روند صعودی سال نو مبارزه میکنند، یکی از کارشناسان زنگ خطر را به صدا در میآورد.
نااریب 2 0
چرا نرخ لحظهای ارزدیجیتال مهم است؟ - معرفی صفحه نرخ لحظهای ارز های دیجیتال در نااریب
در این مطلب از مجله کریپتو قصد داریم امکانات سرویس نرخ لحظه ای کریپتو در نااریب را معرفی کنیم.
نااریب 0 1
مهم ترین رویداد های کریپتویی 2023 که باید دنبال کنید – معرفی بهترین رویداد های جهانی
در این مطلب از مجله کریپتو فهرستی از برترین رویدادهای کریپتویی، بلاکچین،NFT و متاورس را معرفی میکنیم.
نااریب 0 0
کیف پول کریپتو چیست؟
کیف پول کریپتو به کاربران کریپتو اجازه میدهد ارز های دیجیتال خود را ذخیره و بازیابی کنند.
نااریب 0 1
توکن غیر قابل تعویض یا غیر مثلی (NFT) چیست؟
در این مطلب از مجله کریپتو به توضیح NFT یا همان توکن غیرمثلی که یکی از پرکاربردترین قابلیت های بلاکچین است؛ خواهیم پرداخت.
نااریب 0 1